MKB-ondernemers willen vaste prijsafspraken met accountant

Ondernemers in het MKB betalen voor de diensten van hun accountant liever een vaste prijs dan een rekening op basis van uurtarief. Maar liefst 65 procent van de MKBers geeft aan dat hij graag vaste prijsafspraken maakt met zijn financieel adviseur. Daarbij maakt het niet uit of de ondernemer een laag of hoog inkomen heeft; elke inkomenscategorie prefereert vaste prijsafspraken. Dit blijkt uit onderzoek van Alfa Accountants en Adviseurs in samenwerking met MKB kennissite BusinessCompleet.nl.

Aan het onderzoek namen 894 MKBers deel. 76 procent van de deelnemers heeft 0-5 werknemers in dienst.

Fouten

Het onderzoek laat verder zien dat MKBers niet van slordige accountants houden. Het maken van fouten wordt als belangrijkste reden genoemd voor het  overstappen naar een ander kantoor.

Beoordeling

MKBers beoordelen overigens hun eigen boekhouder of accountant met gemiddeld een 7,5. Een kwart geeft zijn financieel adviseur zelfs een 9 of een 10. De meerderheid is dus dik tevreden over zijn financieel adviseur. 74 procent van de ondernemers vindt zijn accountant bovendien een betrouwbare partner. Toch is er nog een significant deel niet tevreden: 11 procent geeft zijn adviseur een onvoldoende of overweegt zelfs om over te stappen. Ook komen verbeterpunten naar voren: 18 procent van de ondernemers geeft aan dat de kennis van belastingregels en wetgeving van hun adviseur kan worden verbeterd. Daarnaast vindt bijna een kwart van de ondernemers de helderheid van facturatie voor verbetering vatbaar.

Belangrijkste factoren bij keuze accountant

Een aantal factoren spelen bij ondernemers een belangrijke rol als er een keuze gemaakt moet worden voor een accountant. Ondernemers geven aan het zeer belangrijk te vinden dat er een klik is met de contactpersoon en deze persoon de zaken begrijpelijk uitlegt. Ook moet de jaarrekening helder zijn en het liefst heeft de ondernemer een accountant die in de buurt is gevestigd.

Top 5 redenen om over te stappen

Een goede, persoonlijke band met de adviseur is dus belangrijk voor de ondernemer. Toch kan die band makkelijk worden verbroken. De belangrijkste reden voor een ondernemer om over te stappen, is als de accountant fouten maakt. Andere omstandigheden die voor de ondernemer een reden zijn om op zoek te gaan naar een ander:

  • Stijgende prijzen
  • Onverwachte facturen
  • Het vertrek van een contactpersoon
  • Geen duidelijke facturen
Administratiekantoor ZZP hanteert een zeer heldere tariefstructuur waarbij de kosten direct inzichtelijk zijn, zodat u niet geconfronteerd wordt met onverwachte facturen. Klanten betalen voor hetgeen Administratiekantoor ZZP doet en niet voor hoe lang zij hierover doet.

 

Leave a Reply