VVD wil bescherming ZZP'ers tegen acquisitiefraude

De VVD-Tweede Kamerleden Foort van Oosten en Erik Ziengs hebben minister Opstelten (Veiligheid & Justitie) schriftelijk gevraagd om wettelijke maatregelen tegen acquisitiefraude bij zzp’ers. Aanleiding was een uitspraak van het Gerechtshof in Groningen in een proefproces, dat door MKB-Nederland was aangespannen.

Volgens de Groninger rechtbank maken malafide acquisiteurs zich met misleidende verkooptechnieken schuldig aan oneerlijke handelspraktijken. De Wet op de Oneerlijke Handelspraktijken beschermt consumenten tegen misleidende advertentieverkopers. Beide VVD-Kamerleden willen, dat die wet nu ook moet gelden voor zzp’ers.

Erik Ziengs: “Er werd altijd van uit gegaan, dat ondernemers het onderscheid zelf wel konden maken en beter op moesten letten. Dat is onzin. De methodes zijn zo geraffineerd en zo misleidend, dat ook ondernemers daartegen in bescherming moeten worden genomen. Vooral het MKB was de dupe van deze schandalige praktijken.”

Erik Ziengs: “De rechter heeft in het vonnis aangegeven tegen de grenzen van zijn mogelijkheden aan te lopen. Alleen de wetgever kan ervoor zorgen, dat de bewijslast niet langer bij de ondernemer, maar bij de frauderende verkoper komt te liggen. Met een kleine aanpassing in de regelgeving kan de minister dit mogelijk maken. Door middel van schriftelijke vragen proberen collega van Oosten en ik deze aanpassing af te dwingen.”

Erik Ziengs noemt de uitspraak van het Gerechtshof een goed signaal voor ondernemend Nederland: “Acquisitiefraude is een enorme bron van irritatie en een aanzienlijke schadepost. Ondernemers worden in misleidende bewoording telefonisch gevraagd om een overeenkomst aan te gaan, waar niet de dienst tegenover staat die hen voor is gehouden. De schade voor de ondernemer kan oplopen tot duizenden euro’s. De uitspraak van de rechter zou de minister voldoende aanleiding moeten geven om hiermee aan de slag te gaan.”

Leave a Reply