Controle geldigheid BTW-identificatienummers

Vanaf 1 oktober 2012 kunt u alleen op de website van de Europese Commissie nog de geldigheid van een BTW-identificatienummer controleren. Deze controle is noodzakelijk om te kijken of u het nultarief wel terecht toepast bij de levering aan een buitenlandse afnemer. Nu kunt u dat ook nog laten controleren door de Belastingdienst.

Een intracommunautaire levering – dit is een levering aan een ondernemer in een andere lidstaat van de Europese Unie (EU) – is belast met 0% BTW. Voorwaarde bij zo’n levering is dat u de goederen daadwerkelijk moet uitvoeren. Daarnaast moet de afnemer wel een BTW-ondernemer zijn en over een BTW-identificatienummer beschikken in het land waar de goederen naartoe gaan. Het is aan u om dit BTW-identificatienummer te controleren. Is dit nummer niet aanwezig dan mag u het nultarief niet toepassen.

Controleren op website Europese Commissie

Op dit moment heeft u de mogelijkheid om dit nummer te controleren bij de Belastingdienst. Het bestaan van een BTW-nummer kunt u ook controleren op de website van de Europese Commissie. Vanaf 1 oktober van dit jaar kunt u het BTW-nummer alleen nog controleren op de website van de Europese Commissie. U vult dan het BTW-nummer en de lidstaat van de afnemer in en daarnaast uw gegevens. Het programma kijkt dan of deze gegevens kloppen. Naam- en adresgegevens kunt u zo ook controleren. Het resultaat van de controle kunt u ter bevestiging afdrukken of opslaan op uw computer, zodat u bewijs heeft in uw administratie.

Heeft u vragen over intracommunautaire leveringen, neem dan contact op met Administratiekantoor ZZP.

Leave a Reply