Uurtarieven zzp’ers staan onder druk

Steeds meer hoogopgeleide zelfstandigen zonder personeel zzp’ers krijgen te maken met de economische malaise. Dat blijkt uit de zzp-monitor van zzp-platform Myler, die de financiële positie van 1.963 zzp’ers onderzocht. Momenteel merkt 43,1procent van de zelfstandigen in de ICT en zakelijke dienstverlening dat het tarief onder druk staat. Een halfjaar eerder was dat nog bij 30,9 procent van de zzp’ers het geval.

Ook meldt 26,5 procent van de ondervraagden dat er minder opdrachten voorhanden zijn. Desondanks verwacht de helft van de zzp’ers dat de economie eind 2012 weer zal aantrekken. Zelfstandig ondernemers merken als eerste de effecten van een verslechterende economie.

De hoogtijdagen voor zelfstandig ondernemers leken in 2011 terug te komen. Maar door de nieuwe economische dip staan de uurtarieven van hoogopgeleide zzp’ers opnieuw onder druk. Het gemiddelde uurtarief van zzp’ers in de zakelijke dienstverlening en ICT zal in 2012 met 2,7 procent stijgen tot € 91,51. Na de inflatiecorrectie zal daar minder dan een procent van overblijven. Voor de crisis was het uurtarief vaak van ondergeschikt belang, omdat hoogopgeleide zzp’ers schaars waren.

Vaker zonder opdracht

In 2011 zat 41,3 procent van de hoogopgeleide zzp’ers minstens een maand onvrijwillig zonder opdracht. Dat is een verslechtering ten opzichte van 2010 toen dit percentage nog 37,7 procent bedroeg. Voor het nieuwe jaar verwacht 50,6 procent van de zelfstandigen minimaal een maand zonder opdracht thuis te zitten.

Gemiddeld duurde deze ‘werkeloosheid’ in 2011 3,79 maanden. Daarom bereiden zzp’ers zich voor op slechtere tijden door financiële reserves aan te leggen. In 2011 gaf 66,2 procent van de zelfstandigen aan na zes maanden in de financiële problemen te komen. Voor het komende jaar verwacht 83,3 procent van de zzp’ers na een half jaar in de financiële problemen te komen.

Sparen

Toon van Bodegom, directeur van zzp-platform Myler: ‘Vorig jaar merkten zzp’ers al de gevolgen van de slechte economische situatie. Deze trend heeft zich tot eind 2011 doorgezet. Ook in 2012 zullen hoogopgeleide zzp’ers het moeilijker krijgen. Toch verwacht ik niet dat zij in grote problemen zullen komen. De meeste zzp’ers hebben immers geleerd van de vorige crisis en waardoor zelfstandigen meer sparen voor slechtere tijden.’

Bron: Myler

 

Leave a Reply