Concurrentiepositie van ZZP'er steeds groter

Concurrentiepositie ZZP’ers steeds groter voor gevestigde bedrijven

Steeds meer grotere bedrijven worden geconfronteerd met concurrentie van Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP). Dit komt met name door het prijsniveau van de ZZP’ers welke veel lager ligt dan bij de grote bedrijven die grote overheadkosten hebben. Detacheerders zien hun marktaandeel teruglopen, bedrijven huren meer ZZP’ers rechtstreeks in.

Sterke groei ZZP’ers verwacht

Op dit moment bestaat 14% van de beroepsbevolking uit ZZP’ers. Volgens een rapport van de ABN AMRO Bank zal dit doorgroeien naar 20%. Er treedt daarbij een verschuiving op van detacheerders naar bemiddelaars. Voor detacheerders en uitzendbureaus zien de onderzoekers een sterke daling, terwijl de mogelijkheden voor bemiddelaars als positief worden gezien.

Kleinere opdrachtgevers huren steeds meer rechtstreeks de vakmanschap van de ZZP’er in. Daarbij bespaart het kleinbedrijf vaak een aanzienlijke marge die de bemiddelaars en detacheerders in dat segment berekenen aan zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer.

ZZP’ers zijn concurrent van gevestigde bedrijven

ZZP’ers kunnen door het ontbreken van overheadkosten vaak veel goedkoper werken dan de gevestigde bedrijven. Volgens Han Mesters (ABN AMRO) in het Financieel Dagblad halen eenpitters ook vaak business weg bij bedrijven omdat ze zeer flexibel kunnen werken.

 

Leave a Reply